sobota, marca 26, 2016

CIASTO KRÓLEWSKIE

Ciasto królewskie w kształcie pisanki to taka inna wersja mazurka wielkanocnego. Królewski mazurek urzeka swoim smakiem. Blaty bakaliowe przełożone dżemem z czarnej porzeczki i pokryte masą chałwową. Smak genialny! Nie ma co tu pisać, trzeba koniecznie spróbować ;-) Odpowiedni na każdą okazję, nie tylko na święta Wielkanocne...


Składniki:

Ciasto:
  • 6 białek 
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 50 g zmielonych biszkoptów
  • szczypta soli
Masa:
  • 125 g serka mascarpone
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 50 g chałwy waniliowej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • dżem z czarnej porzeczki ( ok. 140 g)

Wykonanie:

W misce mieszamy: zmielone orzechy włoskie, zmielone migdały i zmielone biszkopty. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier puder i porcjami zmieszane, zmielone bakalie, cały czas miksując. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą część ciasta przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i formujemy kształt pisanki - max. długość ok. 25 cm, max szerokość ok. 15 cm. Każdy blat pieczemy 35 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni. Wyjmujemy i studzimy.
Śmietanę kremówkę z cukrem pudrem  ubijamy mikserem na sztywno. Chałwę kruszymy i dokładnie mieszamy z serkiem mascarpone. Następnie delikatnie łączymy z ubitą śmietanką.
Na pierwszy wystudzony blat wykładamy dżem i dokładnie rozsmarowujemy go po całej powierzchni. Przykrywamy drugim blatem. Na wierzch wykładamy masę chałwową. Dokładnie rozsmarowujemy ją na bokach i wierzchu. Dekorujemy według upodobania i wkładamy do lodówki. Ciasto przechowujemy w lodówce.  

Rada:

Każdy z blatów możemy ubiec również w prostokątnej blaszce o wymiarach 25 x 35 cm, wtedy podwajamy ilość składników zarówno na ciasto jak i na masę.




P.S. Przepis mojego autorstwa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 ALE Ciachoo ! , Blogger