piątek, marca 18, 2016

BABECZKI TRUSKAWKOWE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Taka mała babeczka a sprawia tyle radości, nie tylko jedzącym, ale i osobie piekącej.  W "sytuacji kryzysowej" lubię piec babeczki sama dla siebie, nie muszę ich jeść, wystarczy, że je piekę i przenoszę się w swój własny świat - to taka moja "odskocznia" od wszystkich problemów...
Jak już je piekę to staram się w różnych wersjach smakowych. Ostatnio upiekłam dwa smaki: babeczki budyniowe o smaku śmietankowym z czekoladą (poprzedni post ->patrz tu) oraz babeczki truskawkowe z kisielem i białą czekoladą. Taka mała rozgrzewka przed świętami Wielkanocnymi. Sami wypróbujcie i oceńcie które lepsze ;)


Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego Delecta
  • 100 ml oleju
  • 2 jajka
  • 1 op. kisielu truskawkowego bez cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • 50 g białej czekolady
Dekoracja:
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • truskawkowe kuleczki zbożowe Delecta Decorada
Wykonanie:

W misce mieszamy składniki suche: przesianą przez sito mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, kisiel oraz proszek do pieczenia. Białą czekoladę kroimy w drobną kosteczkę. W drugiej misce miksujemy jajka z jogurtem naturalnym i olejem. Do składników mokrych dodajemy porcjami składniki suche i wszystko dokładnie mieszamy łyżką drewnianą. Na końcu dodajemy pokrojoną białą czekoladę, mieszamy. Ciasto powinno być lekko grudkowate. Gotową masę wykładamy do papilotek, zajmując 3/4 jej objętości. Pieczemy 20-30 min. w temp.180 stopni. Studzimy.
Do miski wsypujemy cukier puder dodajemy wodę i sok z cytryny i wszystko miksujemy na gładką, gęstą masę. Lukier rozprowadzamy na wierzchu wystudzonych babeczek i posypujemy  kuleczkami zbożowymi o smaku truskawkowymi Delecta Decorada. I gotowe :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 ALE Ciachoo ! , Blogger