sobota, lutego 20, 2016

BUŁECZKI PSZENNE NA SMALCZYKU

Jak już kilka osób wie, biorę udział w kampanii Streetcom smalczyku roślinnego. Sam smalczyk w smaku jest bardzo dobry. Był dla mnie wielkim zaskoczeniem bo smakuje jak prawdziwy smalec, a nawet jest lepszy bo lżejszy w smaku. Najbardziej podpasował  mi smak cebulka z jabłkiem i to z tym smakiem zaczynam swoje eksperymenty w kuchni.
Pierwszy mój eksperyment to...bułeczki pszenne na smalczyku. Zamiast roztopionego masła czy oliwy dodałam roztopiony smalczyk. Bułeczki mają trochę inną konsystencję niż te tradycyjne, są trochę cięższe, ale za to mają pyszny smak cebulkowy. Jak ktoś nie przepada za bułeczkami cebulowymi to zamiast smalczyku cebulka z jabłkiem można użyć drugi smak - z ziołami ogrodowymi i wtedy otrzymamy bułeczki ziołowe. Idealne na śniadanie ;)



Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka lub ciepłej wody
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 op. smalczyku roślinnego Smakowita Pajda ( u mnie smak cebulka z jabłkiem)
  • płatki owsiane do posypania
Wykonanie:

Mleko lekko podgrzewamy. W podgrzanym mleku rozpuszczamy cukier i drożdże, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 min., aż zaczyn urośnie. Do miski wsypujemy mąkę, sól i gotowy zaczyn, wyrabiamy ciasto. Następnie dodajemy wystudzony, rozpuszczony smalczyk i wyrabiamy ciasto aż będzie sprężyste i będzie odchodziło od ręki. Gotowe ciasto zostawiamy w misce i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby urosło. Gdy podwoi swoją objętość możemy formować bułeczki. Uformowane bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy płatkami owsianymi. Przykrywamy je ponownie ściereczką i pozostawiamy jeszcze na ok. 30 min. Pieczemy w temp. 200 stopni przez około 30 min. Studzimy.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 ALE Ciachoo ! , Blogger