sobota, stycznia 02, 2016

TORCIK POMARAŃCZOWE TIRAMISU

Witajcie w 2016 roku !!!
Nowy Rok przywitałam w gronie rodzinnym i z tej okazji upiekłam tort...Chciałam, aby był on niebanalny, dlatego trochę pobawiłam się w łączenie smaków ;)
Noworoczny torcik to połączenie dwóch smaków: pomarańczy i tiramisu. Jest on trochę pracochłonny, ale warto się pomęczyć bo smakuje naprawdę wybornie. Polecam tę inną odsłonę tiramisu nie tylko wielbicielom tego włoskiego deseru...
Tiramisu będzie równie smaczne w formie deseru podawanego w szklanych pucharkach. Zamiast pieczonego biszkoptu można wtedy użyć szampanek, podłużnych biszkoptów maczanych w kawowym ponczu ;)


Składniki:

Biszkopt:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżeczki octu
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek oleju
  • szczypta  soli
Masa:
  • 500 g serka mascarpone
  • 4 żółtka
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • 4 łyżki cukru
  • skórka z 1/2 pomarańczy
Poncz:
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • szczypta kardamonu
  • 3 łyżki likieru amaretto ( ja dałam likier o smaku tiramisu)
Dekoracja:
  • 2 łyżki kakao
  • skórka z 1/2 pomarańczy


Wykonanie biszkoptu:

I- część: mieszamy mikserem
Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem. 
II-część: mieszamy łyżką drewnianą
W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia.
Do ubitej piany dodajemy mąkę z proszkiem na przemian z olejem, cały czas mieszamy aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 35 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Po ostygnięciu ścinamy wierzch biszkopta.

Wykonanie masy:


Żółtka łączymy z cukrem, a następnie ubijamy mikserem na parze, aż masa jajeczna będzie jasna i gęsta. Studzimy. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Zimną masę jajeczną łączymy z serkiem mascarpone, startą czekoladą i aromatem pomarańczowym. Zimną śmietankę ubijamy mikserem na sztywną masę. Żelatynę namaczamy w 3 łyżkach zimnej wody, dodajemy sok z pomarańczy i rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Ostudzoną, ale jeszcze płynną żelatynę mieszamy ostrożnie z ubitą śmietanką. Delikatnie mieszamy masę jajeczną ze śmietanką z żelatyną. Na końcu dodajemy skórkę z pomarańczy.


Rada:


Żelatynę i sok z pomarańczy możemy zastąpić galaretką pomarańczową.

Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody, studzimy. Ostudzoną, lekko tężejącą galaretkę delikatnie łączymy ze sztywną ubitą śmietanką.

Poncz:


Kawę zalewamy 1/2 szklanki gorącej wody, dodajemy kardamon. Studzimy.

Na końcu wlewamy likier. Wszystko razem mieszamy.

Wykonanie tortu:


Biszkopt przekrajamy na 3 krążki, mniej więcej równej grubości. Biszkoptowy krążek nasączamy 1/3 ponczu i wykładamy na nim 1/3 masy. Przykrywamy go drugim krążkiem, również nasączamy go 1/3 ponczu i rozsmarowujemy 1/3 masy. Przykrywamy ostatnim krążkiem, który nasączamy resztą ponczu i wykładamy pozostałą masę. Rozsmarowujemy ją na wierzchu i na bokach tortu. Torcik równomiernie posypujemy przesianym przez sitko kakao i dekorujemy skórką z pomarańczy. Wkładamy do lodówki na min. 2 godziny. Przechowujemy w lodówce.



2 komentarze:

Copyright © 2016 ALE Ciachoo ! , Blogger