piątek, stycznia 29, 2016

TARTA SNIKERS

Snikers to bardzo popularne ciasto. W internecie można znaleźć różne jego wersje. Połączenie karmelu, słonych orzeszków ziemnych i czekolady jest przepyszne i uzależniające ;) Ciężko mu się oprzeć!
Postanowiłam zrobić swoją wersję Snikersa w formie tarty bez pieczenia. Zamiast masy kajmakowej użyłam masy powstałej z połączenia śmietany kremówki z czekoladą karmelową. Dzięki temu ciasto było lżejsze i mniej słodsze, ale równie pyszne. Jest to alternatywa dla osób dla których tradycyjny Snikers jest za słodki i zbyt kaloryczny. Oto mój Snikers w innej odsłonie...


Składniki:
  • 200 g herbatników
  • 100 g masła
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 2 tabliczki czekolady pełnej karmelowej
  • 1 op. śmietan-fix
  • 300 g solonych orzeszków ziemnych
  • 200 g czekolady gorzkiej
Wykonanie:

Masło topimy. Herbatniki drobno kruszymy do miski i ucieramy z roztopionym masłem. Powstałą masą wylepiamy spód i boki formy do tarty, mocno dociskając. Wstawiamy do lodówki.

Śmietanę wlewamy do garnka i podgrzewamy. W ciepłej śmietanie rozpuszczamy czekoladę karmelową. Studzimy, a następnie wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. 
Około 200 g orzeszków ziemnych drobno siekamy. Pozostałą ilość w całości prażymy na patelni.
Zimną śmietanę z czekoladą ubijamy mikserem na sztywną masę. Dla usztywnienia masy można dodać śmietan-fix. Do ubitej śmietany dodajemy pokrojone orzeszki ziemne. Mieszamy. Gotową masę wykładamy na przygotowany wcześniej spód herbatnikowy i wkładamy do lodówki.
Czekoladę gorzką topimy w kąpieli wodnej ( możemy dodać łyżkę masła). Stopioną czekoladę rozsmarowujemy na wierzchu tarty i posypujemy uprażonymi orzeszkami ziemnymi. Wkładamy do lodówki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 ALE Ciachoo ! , Blogger