wtorek, stycznia 26, 2016

SAŁATKA PIECZARKOWA A'LA CIASTO

Przeglądając internet przed świętami natknęłam się na przepis Pani Doroty W na sałatkę na krakersach (tu), który mnie zainspirował. Postanowiłam zrobić ją, aby zaskoczyć rodzinę i gości. Jednak sałatka z rybą nie za bardzo podpasowała mojej rodzinie i furory nie zrobiła. Długo myślałam czym mogę zastąpić rybę bo pomysł sałatki na krakersach jest dla mnie genialny i bardzo chciałam go jeszcze wykorzystać!
No i wpadałam na pomysł...rybę zastąpiłam pieczarkami i to był strzał w dziesiątkę!!! W sumie cały oryginalny przepis trochę zmodyfikowałam. Sałatka pieczarkowa a'la ciasto zrobiła ostatnio furorę wśród moich znajomych. Na pewno jeszcze nie raz pojawi się na moim stole :)


Składniki:
  • 27 szt. krakersów
  • 250 g pieczarek
  • 4 jajka
  • 100 g sera żółtego
  • 7 łyżek majonezu
  • pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Pieczarki obieramy, myjemy  i wrzucamy do gotującej się, osolonej wody. Gotujemy około 15 min. Następnie odcedzamy, studzimy i kroimy w drobną kosteczkę. Pokrojone pieczarki przyprawiamy pieprzem, dodajemy 2 łyżki majonezu i mieszamy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i oddzielamy żółtka od białek. Następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach najpierw białka, a później żółtka. Do białek dodajemy 2 łyżki majonezu, mieszamy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy 3 łyżki majonezu, mieszamy. Szczypiorek drobno kroimy.
Na blaszce, desce układamy obok siebie 9 krakersów (3x3)w kształcie prostokąta. Na krakersy wykładamy masę serową, wyrównujemy i przykrywamy kolejną warstwą krakersów. Następnie wykładamy masę pieczarkową, wyrównujemy i przykrywamy ostatnią warstwa krakersów. Na wierzch wykładamy masę z białek, na nią żółtka i posypujemy szczypiorkiem. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Chcesz się dowiedzieć jaka jest dobra dieta cukrzycowa? 
Zaglądnij→ dieta cukrzycowa



P.S. Przepis mojego autorstwa.

14 komentarzy:

  1. też kiedyś robiłam tę z rybą, muszę spróbować i Twojej wersji:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy krakersy robią się miękkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, krakersy miękną po kilku godzinach w lodówce

      Usuń
  3. Dużo majonezu a to bomba kalorii.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak ktoś dba o kalorie to zawsze majonez można zmieszać z jogurtem naturalnym

      Usuń
  4. Bardzo ciekawie to wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  5. Super wygląda a smakuje rewelacyjnie :)
    Naprawdę warto spróbować i zaskoczyć rodzinę i znajomych.
    U mnie nie było osoby, która nie zachwyciła się tą sałatką.
    Smakowała każdemu.
    POLECAM!

    OdpowiedzUsuń
  6. A czy można by było do pieczarek dodać pierś z kurczaka usmażoną w przy prawie gyros?? Myśli pani że by się sprawdziło i pasowało do tego jajka??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się, że kurczak jednak nie będzie pasował to tej sałatki. Moim zdaniem tej sałatce nie brakuje dodatku mięsa. Oczywiście można spróbować, ale nie w przyprawie gyros tylko sól i pieprz bo to się trochę pogryzie z pozostałymi dodatkami. I kawałki kurczaka muszą być naprawdę małe, aby całość się trzymała. Ja osobiście nie dodawałabym.

      Usuń
  7. Sałatka rewelacja!!! Wszyscy się zachwycali, znikała w mig��

    OdpowiedzUsuń
  8. Super!!! Cieszę się, że smakowała :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 ALE Ciachoo ! , Blogger