niedziela, stycznia 03, 2016

FRANCUSKIE ŚLIMACZKI

I kolejny przepis z zastosowaniem ciasta francuskiego ;) Uwielbiam ciasto francuskie! Bez niego nie może odbyć się żadne przyjęcie czy impreza...
Francuskie ślimaczki to pomysł na szybką, ale nie nudną przekąskę imprezową. Ciasto francuskie z nadzieniem z gruszki i sera pleśniowego z dodatkiem natki pietruszki i wiórek kokosowych. U mnie sprawdziła się jako przekąska sylwestrowa ;)


Składniki:
  • ciasto francuskie świeże
  • 1 duża gruszka
  • 1 op. sera pleśniowego
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka wiórek kokosowych
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Gruszkę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Ser pleśniowy również kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki myjemy, a następnie drobno siekamy. Łączymy wszystkie pokrojone składniki. Dodajemy całe jajko, wiórki kokosowe,sól, pieprz i wszystko razem mieszamy. Płat ciasta francuskiego rozwijamy i wykładamy na nim równomiernie gotowy farsz. Ciasto zwijamy w rulon i ostrym nożem kroimy w plastry ok. 1 cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 min. w temp. 200 stopni. 
Można je jeść na ciepło lub na zimno.
SMACZNEGO!!!



3 komentarze:

  1. Doskonały pomysł na przekąskę podczas karnawałowej zabawy :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. czym można zastąpić ser pleśniowy?

    OdpowiedzUsuń
  3. Zamiast sera pleśniowego można dodać ser mozarella lub ser żółty

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 ALE Ciachoo ! , Blogger