piątek, grudnia 11, 2015

ŚWIĄTECZNY CYNAMONEK Z POMARAŃCZAMI

Pomarańcze i cynamon kojarzą się nam ze świętami. Ich zapach przenosi nas w magiczny okres świąt Bożego Narodzenia. Nie może zabraknąć tego połączenia podczas świąt, dlatego wymyśliłam ciasto pachnące cynamonem i pomarańczami. I tak powstał cynamonek...
Cynamonek  to ciekawa wersja świątecznego sernika: z cynamonem i galaretką z pomarańczy na spodzie kakaowym. W święta możemy zaskoczyć gości sernikiem w innej, niebanalnej odsłonie. Smakuje wybornie ;)


Składniki:
(składniki na małą blachę 24cm x 24cm)

Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao
Masa serowa:
  • 0,5 kg zmielonego białego sera (może być w wiaderku)
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 op. budyniu śmietankowego bez cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżeczki cynamonu
Galaretka z pomarańczy:
  • 3 pomarańcze
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 3-4 łyżeczki żelatyny
  • 100 ml wody
Wykonanie ciasta:

W misce mieszamy: przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Masło miksujemy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i po jednym żółtku, cały czas miksując. Na końcu dodajemy mąkę z dodatkami i ugniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie, ciasto rozwałkujemy i wykładamy nim dno formy, wcześniej natłuszczonej i obsypanej mąką. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na 15 min.,aby trochę podpiekło się. Następnie studzimy.

Wykonanie masy serowej:

Jajko i żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodajemy porcjami zmielony biały ser, mleko, olej oraz proszek budyniowy, cynamon i proszek do pieczenia. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową masę serową wylewamy na podpieczony spód. Masa serowa jest dość rzadka, ale taka ma być. Sernik pieczemy przez 60 min. w temp. 170-180 stopni. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Wykonanie galaretki z pomarańczy:

Jedną pomarańcze sparzymy i ścieramy z niej skórkę. Pomarańcze obieramy, usuwamy skórki i błonki, zostawiając sam miąższ. Wrzucamy miąższ (razem z sokiem, który powstał podczas obierania) do garnka, dodajemy startą skórkę z pomarańczy, cukier i wlewamy wodę. Zagotowujemy. Żelatynę zalewamy małą ilością wody, aby spęczniała. Następnie rozpuszczamy ją w zagotowanym soku pomarańczowym, zestawiamy z ognia i chłodzimy. Lekko tężejącą galaretkę wylewamy na zimną masę serową. Wstawiamy do lodówki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 ALE Ciachoo ! , Blogger