poniedziałek, grudnia 21, 2015

PIEROGI Z PIECA Z ŁOSOSIEM

Pierogi z pieca...już dawno miałam ochotę je zrobić, ale brakowało mi jakoś okazji. Dziś postanowiłam zrobić próbę generalną przed świętami. Upiekłam pierożki w wersji na słono z łososiem wędzonym i piernikowe w wersji na słodko (następny post, które umieściłam w zakładce CIASTKA). Są to moje pierwsze pierogi w życiu i nie wyszły idealnie tak, jak bym chciała, ale i tak jestem z siebie dumna. Trening czyni mistrza - następne wyjdą mi na pewno ładniejsze ;) Za to smak rekompensuje ich wygląd. Smakują wybornie. Sama nie spodziewałam się takiego efektu!


Składniki:

Ciasto: 
(składniki na około 50 szt.)
  • 2,5 szklanki mąki orkiszowej (można użyć też innej mąki)
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • drożdże w proszku (instant)
Farsz:
(składniki na około 30 sztuk)
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g łososia wędzonego
  • pęczek koperku
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • garść ziaren słonecznika
Dodatkowo:
  • roztrzepane jajko
  • kminek

Wykonanie ciasta:

Do miski wsypujemy 1 szklankę maki, dodajemy drożdże, cukier, letnie mleko, roztrzepane jajka, olej i szczyptę soli, mieszamy łyżką. Następnie dodajemy pozostałą część mąki. Wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

Rada:

Ja użyłam drożdży w proszku, aby skrócić czas pracy. Zamiast drożdży instant można użyć drożdży świeżych, ale wtedy trzeba zrobić zaczyn: Do lekko podgrzanego mleka dodać cukier, łyżkę mąki i drożdże. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy wyrośnie zaczyn dodajemy do mąki. Następnie dodajemy jajka, olej, sól i dalej wykonujemy jak w opisie powyżej.

Wykonanie farszu:

Gdy ciasto nam rośnie możemy przystąpić do wykonania farszu.
Koperek myjemy, drobno siekamy. Łososia wędzonego kroimy bardzo drobno. Cytrynę musimy sparzyć i zetrzeć skórę z jej połowy. Do miski wsypujemy koperek, łososia i dodajemy serek mascarpone. Dokładnie wszystko łączymy. Następnie dodajemy skórkę z cytryny, sok z cytryny i ziarna słonecznika. Do smaku przyprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy. Farsz mamy gotowy.

Wykonanie pierogów:

Gdy ciasto nam wyrośnie, odrywamy kawałek ciasta i na posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto, na do dość cienkie. Następnie wykrawamy koła o średnicy 7-10 cm w zależności jakiej wielkości pierogi chcemy uzyskać. Ja robiłam małe pierożki i koła wycinałam szklanką do whisky o śr. 7 cm. Nakładamy ok. 1 pełnej łyżeczki farszu ( jak koło większe to więcej) i dokładnie zlepiamy brzeg pieroga, dociskając widelcem. Smarujemy wierzch pierogów roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem. Pieczemy przez 15-20 min. w temp. 200 stopni.
Pierożki super smakują na ciepło jak i na zimno.
Idealnie pasują do sosu koperkowego.


P.S. Składników na farsz jest mniej niż składników na ciasto, gdyż z podanej ilości składników na ciasto zrobiłam ok. 20 szt. pierogów na słodko i ok. 30 szt. pierogów na słono.



1 komentarz:

  1. wow! pyszne na pewno !chętnie skorzystam z przepisu ;) a zapraszam na ''USZKA Z FASOLĄ'' pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2015/12/uszka-z-fasola_19.html

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 ALE Ciachoo ! , Blogger