poniedziałek, grudnia 21, 2015

PIERNIKOWE PIEROGI Z PIECA

Piernikowe pierogi z pieca pierwszy i ostatni raz jadłam w Toruniu w 2013 roku i zakochałam się w nich. Tam też po raz pierwszy jadłam pierogi z pieca. Od tamtej pory szukałam tego smaku w innych miejscach serwujących pierogi z pieca, ale nigdzie go nie podawali. Postanowiłam sama poeksperymentować i choć w jakimś procencie odtworzyć ich smak. Smaku nie odtworzyłam bo tych toruńskich nie da się podrobić, ale moje wyszły również smaczne i co ważne pachną i smakują piernikiem. To są moje piernikowe pierogi z pieca ;) Idealnie pasują na nadchodzące święta!

Składniki:

Ciasto: 
(składniki na około 50 szt.)
  • 2,5 szklanki mąki orkiszowej (można użyć też innej mąki)
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • drożdże w proszku (instant)
Farsz:
(składniki na około 20 sztuk)
  • 4 suszone figi
  • 10 suszonych śliwek
  • 10 suszonych małych daktyli
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Dodatkowo:
  • roztrzepane jajko
  • wiórki kokosowe

Wykonanie ciasta:

Do miski wsypujemy 1 szklankę maki, dodajemy drożdże, cukier, letnie mleko, roztrzepane jajka, olej i szczyptę soli, mieszamy łyżką. Następnie dodajemy pozostałą część mąki. Wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

Rada:

Ja użyłam drożdży w proszku, aby skrócić czas pracy. Zamiast drożdży instant można użyć drożdży świeżych, ale wtedy trzeba zrobić zaczyn: Do lekko podgrzanego mleka dodać cukier, łyżkę mąki i drożdże. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy wyrośnie zaczyn dodajemy do mąki. Następnie dodajemy jajka, olej, sól i dalej wykonujemy jak w opisie powyżej.

Wykonanie farszu:


Gdy ciasto nam rośnie możemy przystąpić do wykonania farszu.

Suszone owoce wkładamy do garnka i zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na 20 min. Czekoladę ścieramy na tarce o małych oczkach. Po tym czasie, owoce odcedzamy i blendujemy. Dodajemy do nich startą czekoladę i przyprawę do piernika. Dokładnie wszystko razem mieszamy. Farsz mamy gotowy.


Wykonanie pierogów:

Gdy ciasto nam wyrośnie, odrywamy kawałek ciasta i na posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto, na do dość cienkie. Następnie wykrawamy koła o średnicy 7-10 cm w zależności jakiej wielkości pierogi chcemy uzyskać. Ja robiłam małe pierożki i koła wycinałam szklanką do whisky o śr. 7 cm. Nakładamy ok. 1 pełnej łyżeczki farszu ( jak koło większe to więcej) i dokładnie zlepiamy brzeg pieroga, dociskając widelcem. Smarujemy wierzch pierogów roztrzepanym jajkiem i posypujemy wiórkami kokosowymi. Pieczemy przez 15-20 min. w temp. 200 stopni.
Pierożki super smakują na ciepło jak i na zimno.


Rada:

Figi mają dość dużo małych pestek, które dają uczucie "strzelania w zębach" podobne jak mak. Mnie to nie przeszkadza, ale jeżeli ktoś tego nie lubi to może zrezygnować z fig i dać same daktyle i śliwki. Można dodać też rodzynki.


P.S. Składników na farsz jest mniej niż składników na ciasto, gdyż z podanej ilości składników na ciasto zrobiłam ok. 20 szt. pierogów na słodko i ok. 30 szt. pierogów na słono.


P.S. Przepis mojego autorstwa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 ALE Ciachoo ! , Blogger