środa, grudnia 09, 2015

MUFFINKI PIERNIKOWE

Ostatnio wzięło mnie na pieczenie muffinek, bo to szybkie i proste wypieki. Ale skoro idą święta to postanowiłam upiec coś świątecznego. I tak wymyśliłam muffinki piernikowe z nutą pomarańczy.
Idealnie pasują na świąteczny stół jako ozdoba, ale też pysznie smakują. Mogą być alternatywną dla tradycyjnego piernika.


Składniki: ( na 12 sztuk)
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 op. przyprawy do piernika
  • skórka z całej pomarańczy
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 150 g gorzkiej lub mlecznej czekolady (na polewę)
  • kandyzowana skóra z pomarańczy
Wykonanie:

Pomarańcze sparzyć, zetrzeć skórkę na tarce. W jednej misce zmieszać składniki suche: przesianą przez sito mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę do piernika. W drugiej misce zmiksować jajka, maślankę, wystudzone, roztopione masło, sok z połówki pomarańczy i miód. Następnie łączymy składniki suche z mokrymi, dodajemy skórkę z pomarańczy i wszystko mieszamy za pomocą łyżki drewnianej. Gotową masą napełniamy papilotki do 3/4 ich objętości. Pieczemy 20-25 min. w temp. 180 stopni. Studzimy.
Wykonujemy polewę: Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i rozsmarowujemy ją na wystudzonych muffinkach. Wierzch posypujemy kandyzowaną skórką z pomarańczy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 ALE Ciachoo ! , Blogger