sobota, listopada 21, 2015

ZAPIEKANKA W WERSJI SŁODKO-SŁONEJ

Dziś u nas na kolację zapiekanka na cieście francuskim w wersji słodko-słonej z serem pleśniowym, gruszkami oraz kurczakiem w wiórkach kokosowych. Dla mnie gruszki z serem pleśniowym to połączenie genialne! Próbowałam go już w pierogach, sakiewkach z ciasta francuskiego i sałatkach, a teraz postanowiłam wypróbować w zapiekance. Od siebie dodałam kurczaka w wiórkach kokosowych ;)
Efekt zaskoczył moje najmilsze oczekiwania...POLECAM!


Składniki:
  • ciasto francuskie świeże
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 2 gruszki
  • 100 g sera pleśniowego
  • natka pietruszki
  • 4 jajka
  • 200 ml śmietany 30%
  • wiórka kokosowe do panierki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Wykonanie:

Na dno formy wykładamy ciasto francuskie, nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 15 min. w temp. 200 stopni. W między czasie, kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w jajku i wiórkach kokosowych, i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Gruszki obieramy, kroimy w kostkę, zostawiamy kilka plasterków do dekoracji. Ser pleśniowy również kroimy w kostkę, natkę pietruszki drobno siekamy. Na podpieczony spód wykładamy podsmażonego kurczaka w wiórkach, gruszki i ser pleśniowy. W misce łączymy roztrzepane 3 jajka ze śmietaną, dodajemy natkę pietruszki, sól i pieprz, dokładnie mieszamy. Całość wylewamy na ułożone składniki, przyozdabiany plasterkami gruszki. Pieczemy 15-20 min. w temp. 200 stopni.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 ALE Ciachoo ! , Blogger