sobota, listopada 14, 2015

TORT CZEKOLADOWY Z MALINAMI I GALARETKĄ CZEKOLADOWĄ

Torty...moje ulubione ciasta. Uwielbiam piec torty, eksperymentować, wymyślać nowe połączenia. W tej dziedzinie mogę się "wyżyć" kulinarnie :) Cała moja przygoda z pieczeniem zaczęła się właśnie od tortu. Szczególnie upodobałam sobie torty czekoladowe z prawdziwej gorzkiej czekolady w połączeniu z kwaśnymi owocami jak: maliny, pomarańcze, cytryny czy truskawki.
Dziś przedstawiam mój kolejny eksperyment: tort mega czekoladowy ;) - kakaowy biszkopt z czekoladową masą z orzechami laskowymi do tego maliny i galaretka czekoladowa.
PYCHOTA!
Składniki:

Biszkopt:

(przepis na biszkopt pochodzi z mojej rodziny z Bieszczad )
  • szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • 3 łyżeczki octu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta  soli
  • 2 łyżki kakao
Masa czekoladowa:
  • 400 ml śmietany kremówki 36%
  • łyżka masła
  • cukier waniliowy
  • 200 g czekolady gorzkiej min. 70%
  • 50 g orzechów laskowych
Galaretka malinowa:
  • opakowanie galaretki malinowej
  • 300 ml gorącej wody
  • 200 g mrożonych malin
Galaretka czekoladowa:
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 czubata łyżka żelatyny
Poncz:
  • pół szklanki gorącej wody
  • 1 czubata łyżka kakao
Dodatkowo:
  • paczka okrągłych biszkoptów



Wykonanie biszkoptu:

I- część: mieszamy mikserem
Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem. 
II-część: mieszamy łyżką drewnianą
W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko, proszek do pieczenia i kakao.
Do ubitej piany dodajemy składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 30 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.

Wykonanie masy czekoladowej:

Do rondla wlewamy śmietanę, dodajemy cukier i łyżkę masła. Całość podgrzewamy. Następnie dodajemy połamaną czekoladę, cały czas podgrzewając. Mieszamy aż do rozpuszczenia czekolady, po czym odstawiamy z ognia i wrzucamy posiekane orzechy laskowe. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Poncz: kakao rozpuszczamy w gorącej wodzie. Czekamy aż wystygnie.

Gdy biszkopt wystygnie ścinamy jego wierzch. Pozostałą część nasączamy ponczem i wykładamy na niego całą, chłodną masę czekoladową. Całość wkładamy do lodówki na ok.30-40 min. aż masa zastygnie.


Wykonanie galaretki malinowej:


Gdy chłodzi nam się masa w między czasie możemy wykonać galaretkę .Galaretkę malinową rozpuszczamy w gorącej wodzie. Do rozpuszczonej galaretki dodajemy zamrożone maliny. Czekamy aż galaretka lekko zaczyna tężeć i wylewamy na zastygniętą masę czekoladową. Ponownie wkładamy do lodówki na ok. 40 min. aby galaretka stężała. 


Wykonanie galaretki czekoladowej:


Gdy tężeje nam galaretka malinowa możemy przystąpić do wykonania galaretki czekoladowej.

Do garnka wlewamy 2 szklanki mleka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Żelatynę zalewamy niewielką ilością przegotowanej wody, aby spęczniała, a następnie rozpuszczamy ją w kilku łyżkach gorącego mleka. Gdy mleko się zagotuje dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Na końcu dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Wszystko razem mieszamy i chłodzimy.

Na stężałą galaretkę malinową układamy biszkopty, które wcześniej smarujemy ponczem kakaowym z obu stron za pomocą pędzelka. A na biszkopty wylewamy zimną, lekko tężejącą galaretkę czekoladową. Gotowy tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

SMACZNEGO!






P.S. Przepis mojego autorstwa.

4 komentarze:

  1. Czy tort jest bardzo gorzki?? Chciałam dziecku zrobić na urodziny ale obawiam się że może być za mało słodki..?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tort nie jest bardzo gorzki, ale jednak czuć goryczkę. Dla dziecka proponowałabym czekoladę gorzką wymienić na mleczną ale wtedy zrezygnować z cukru waniliowego z masy i zwykłego cukru z galaretki czekoladowej. Z czekoladą gorzką tort jest bardziej wytrawny.

      Usuń
  2. To może deserowa? a resztę zostawię jak jest? .. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być deserowa, tort będzie wtedy mniej słodki niż z czekoladą mleczną :)

      Usuń

Copyright © 2016 ALE Ciachoo ! , Blogger