niedziela, listopada 29, 2015

GRUSZKOWIEC KRÓLEWSKI

Ciasto to przygotowałam specjalnie na imprezę "Rzutnik Party 2015" :)
Pomysł na to ciasto został zaczerpnięty z przepisu na szarlotkę po królewsku, którą robiła moja mama, gdy byłam dzieckiem. Szarlotkę po królewsku bardzo lubił mój tato i pamiętam, że często bywała ona u nas w domu, szczególnie w niedzielę. Do przepisu mojej mamy na szarlotkę wprowadziłam kilka swoim zmian - jabłka zamieniłam na gruszki, a masę budyniową na bitą śmietanę i wyszedł gruszkowiec królewski ;)
Mam nadzieje, że Wam smakował... 


Składniki:

Biszkopt:
(przepis na biszkopt pochodzi z mojej rodziny z Bieszczad )
  • szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • 3 łyżeczki octu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta  soli
Masa gruszkowa:
  • 1 kg gruszek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 op. galaretki gruszkowej
Masa śmietanowa:
  • 400 ml śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
Dekoracja:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • wiórka kokosowe

Wykonanie biszkoptu:

I- część: mieszamy mikserem
Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem. 
II-część: mieszamy łyżką drewnianą
W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia.
Do ubitej piany dodajemy mąkę z proszkiem na przemian z olejem, cały czas mieszamy aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 35 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Po ostygnięciu ścinamy wierzch biszkopta.

Wykonanie masy gruszkowej:


Gdy biszkopt się piecze, możemy wziąć się za masę gruszkową.

Gruszki obieramy ze skórki i kroimy w małą kostkę. Pokrojone gruszki wrzucamy do garnka, dodajemy niewielką ilość wody, sok z cytryny, cukier i dusimy na małym ogniu aż gruszki zmiękną.  Następnie do gorącej masy gruszkowej dodajemy galaretkę gruszkową i mieszamy aż galaretka się rozpuści. Masę zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy masa zaczyna lekko tężeć, wykładamy ją na zimny biszkopt i wstawiamy do lodówki na około 30 min.

Wykonanie bitej śmietany:


Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy cukier puder i miksujemy aż masa zesztywnieje. Gotową masę śmietanową wykładamy na masę gruszkową i ponownie wkładamy do lodówki.

 Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i rozsmarowujemy na sztywnej śmietanie i posypujemy wiórkami kokosowymi. Przechowujemy w lodówce.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 ALE Ciachoo ! , Blogger