piątek, listopada 13, 2015

BUŁECZKI BANANOWO-CYNAMONOWE

Przepis na bułeczki w formie wytrawnej dostałam od mojej mamy, ale ja postanowiłam ten przepis trochę przekształcić i upiekłam bułeczki na słodko: bananowo-cynamonowe. Przygotowanie ciasta zajmuje niecałe 10 minut ! Można jeść je same, a także z dżemem, miodem lub kremem czekoladowym. Zdrowa przekąska do pracy lub szkoły.


Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 4 łyżki otrębów żytnich
  • 4 łyżki płatków owsianych górskich
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2-3 banany
  • ok. 350-400 ml maślanki lub kefiru
  • szczypta kardamonu
  • szczypta soli
Wykonanie:

Banany obieramy, kroimy w plasterki, wrzucamy do miski i rozgniatamy widelcem na papkę. Dodajemy mąkę pszenną razową, otręby żytnie, płatki owsiane, cukier, cynamon, sodę oczyszczoną oraz szczyptę soli i kardamonu. Wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy porcjami maślankę, cały czas mieszając. Masa nie powinna być zbyt rzadka. Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując ok. 9 bułeczek. Każdą bułeczkę posypujemy płatkami owsianymi. Pieczemy w temp. 200 stopni z termoobiegiem lub 220 stopni bez termoobiegu przez 20-25 min.

Rada: 

Bułeczki możemy również piec w foremkach do muffinek, będą miały wtedy ładniejszy kształt i nie rozwalą się podczas pieczenia.



2 komentarze:

  1. Bułeczki te można też wykonać w formie wytrawnej.
    Składniki:
    2 szklanki mąki pszennej wytrawnej
    4 łyżki otrębów żytnich
    4 łyżki płatków owsianych górskich
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    400 ml maślanki lub kefiru
    garść pestek z dyni lub słonecznika
    Wykonanie:
    Składniki suche mieszamy, dodajemy maślankę lub kefir. Możemy do ciasta dodać też pestki z dyni lub słonecznika. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypujemy wierzch bułeczek wybranymi pestkami i pieczemy 20-25 min. w temp. 220 stopni lub 200 stopni z termoobiegiem.
    SMACZNEGO!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 ALE Ciachoo ! , Blogger