poniedziałek, października 05, 2015

TARTA Z BORÓWKAMI

Oto tarta na kruchym cieście z białą czekoladą i borówkami. Można ją wykonać w różnych wariantach i zamiast borówek wykorzystać czerwone porzeczki, maliny bądź truskawki. Najlepiej żeby owoce nie były zbyt słodkie, bo w połączeniu z masą z białej czekolady nasza tarta będzie przesłodzona ;)

Składniki:
  • 120 g masła lub margaryny
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki wody
  • 100 g białej czekolady
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 g borówek amerykańskich
Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę, pokrojone w małą kostkę masło lub margarynę, cukier puder, dodajemy wodę i żółtka. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na 30 min.
Następnie schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim natłuszczoną wcześniej formę do tarty (średnica ok.25 cm). Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy (np. grochem lub fasolą). Pieczemy w temp. 180 stopni przez 15 min., następnie usuwamy papier i fasolę, i pieczemy jeszcze 15-20 min do zezłocenia. 
Po ostygnięciu ciasta przygotowujemy krem. Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Do stopionej czekolady dodajemy serek mascarpone, mieszamy. Nakładamy na wierzch ciasta i dekorujemy owocami.
Wkładamy do lodówki.

Rada:

Ciasto prosto z lodówki będzie twarde, ale wystarczy, że postoi ok.30 min w temp. pokojowej a masa zmięknie. Ciasto po wyciągnięciu z lodówki można posypać cukrem pudrem, choć i bez tego ciasto jest słodkie :)











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 ALE Ciachoo ! , Blogger