piątek, września 25, 2015

JESIENNE CIASTO DYNIOWE

Mamy jesień, sezon na dynię :) Oto moja propozycja ciasta z dodatkiem startej dyni.
Ten przepis to dobry wybór dla osób dbających o linię, gdyż dodatek startej dyni sprawia, że do tego ciasta potrzeba mniej cukru niż do innych wypieków.


Składniki :
  • 2 szklanki startej na tarce dyni
  • 3 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • pół szklanki oleju
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • garść suszonych pestek dyni

Wykonanie:

W misce ubijamy jajka z cukrem pudrem i cukrem brązowym na pienista masę, dodajemy olej, a na koniec startą dynię i wszystko dokładnie mieszamy. W drugiej misce mieszamy składniki sypkie: mąkę przesianą przez sito, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, kardamon. Mokre składniki mieszamy łyżką ( najlepiej drewnianą) z składnikami suchymi. Następnie ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy pestkami dyni. Pieczemy 40-45 min. w temp. 180 stopni.
Po ostygnięciu ciasto można lekko oprószyć cukrem pudrem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 ALE Ciachoo ! , Blogger